Thursday 14 November 2013

Kek batik biskut marie

Kerajinan tahap apa pun tak tahu le sekarang ni...kalau boleh setiap hari satu resepi nak cuba...lepas tu sedekah pada jiran-jiran sebab orang dalam rumah ni terlalu cerewet bab makan ni.....hehehehe

Resepi ni memang dah lama wujud tapi baru sekarang nak mencuba.....saya rasa inilah resepi paling mudah dan cepat...tak perlu oven atau pengukus....mungkin di lain kali resepi ini saya nak kurangkan kuantiti susu pekat manis...sebab bagi saya rasanya terlalu manis...hehehehe...risau juga dengan umur yang semakin meningkat tetapi pemakanan tak dijaga...penyakit 3 serangkai ni senang datang....lepas datang susah nak suruh "balik"...........

Resepi asal kek batik cream cracker dari (Mai share resepi)....resepi ini menggunakan biskut cream cracker tetapi saya gunakan apa yang ade stok di rumah...memang derhaka pada resepi...minta maaf ye pada empunya resepi.....kalau kita selang seli biskut marie dan biskut cream cracker pun boleh juga...yang penting kita mesti kreatif dalam memasak ni....jom kita tengok bahan-bahan yang perlu ada untuk buat kek batik biskut marie ni....

Bahan-bahan :
200gm milo
250gm butter
3 sudu makan serbuk koko
1 tin kecil susu manis
Biskut marie / biskut cream cracker secukupnya


Cara-cara :
1.Alaskan loyang dengan plastik atau dengan 'baking paper'...
2.Cairkan butter dengan api yang perlahan...Masukkan serbuk koko,milo dan susu pekat manis....
3.Gaul dan masak hingga pekat dan halus menggunakan hand whisk...


4.Setelah pekat curahkan sebahagian adunan ke dalam loyang dan ratakan...susun biskut marie tadi....Ulang hingga habis adunan....


Sepatutnya guna plastik sebagai alas supaya lebih kemas tapi stok plastik habis pula....

Setelah siap boleh sejukkan dalam peti ais selama 3 jam

Kerana ketidaksabaran anak-anak nak makan menyebabkan adunan belum keras lagi tetapi dipaksa potong....beginilah jadinya....hehehe


SELAMAT MENCUBA.......



1 comment:

  1. kek batik ni fevret my sons nih, benda yg senang & sedap kan :-)

    ReplyDelete