Friday 25 October 2013

Donut (water roux)

Makan donut lagi.......

Sebenarnya terlalu banyak resepi donut di internet, buku atau majalah.....bermacam2 cara untuk melembutkan donut....saya juga dah mencuba pelbagai resepi...tetapi kali ni tak sabar nak mencuba donut yang menggunakan 'water roux'....dengar nama pun pelik...mula-mula dengar terlintas kat fikiran bahan apa yang saya perlu beli sebenarnya.....rupa-rupanya bahan tersebut memang sentiasa ada di dapur.....memang puas hati menghasilkan donut menggunakan 'water roux'...lembut sangat....seperti makan donut di Big Apple....hehehe...resepi ni saya dapat dari blog jintan manis.....penggunaan 'water roux' ini juga boleh digunakan untuk doh roti....


Water roux

Resepi:
125ml air
25 gm tepung gandum

Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan di dalam periuk dan dengan menggunakan api perlahan kacau sampai pekat.
2.Selepas pekat, angkat dan sejukkan sebelum digunakan

Resepi donut :
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
* saya gunakan tepung gandum je...
170ml air suam
1  biji telur
4 sb water roux
40gm shortening/butter/marjerin
30gm susu tepung
4 sb gula
2 sk baking powder
2 sb minyak
1 sk garam
6 gm yis (2 sb)

Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sehingga tidak melekat di tangan.Jika gunakan butter yang mengandungi garam pastikan masukkan akhir sekali iaitu setelah menjadi doh.

2. Uli hingga lembut dan licin.


3.Perap doh 40 minit atau doh naik 2x ganda..




4. Tumbuk doh bagi keluarkan angin. Bahagi doh kepada beberapa bahagian.Biarkan selama 7-8 minit baru dibentuk mengikut bentuk yang disukai...


5.Susun donut yang dibentuk dan biarkan naik 2x ganda

Tak sempat naik 2x ganda anak dah suruh goreng...hehehe





Donut yang belum make up

Separuh masak untuk difrozenkan....

Dah siap....tak sampai 10 minit dah licin

Adunan ni boleh dapat 38 keping donut...tetapi kita boleh goreng separuh masak untuk difrozenkan....dapat menjimatkan masa kan.....

SELAMAT MENCUBA......








No comments:

Post a Comment