Wednesday 17 July 2013

Daging masak hitam....

Percubaan kali pertama........

8 Ramadhan....hari ni buat pertama kalinya setelah 6 tahun berkahwin 'roomate' minta utk makan daging masak hitam kapitan.....

Apa?....tak pernah masak dan tak pernah tengok....hahahaha.. cepat2 le saya google kat blog...rupa2nya mcm daging masak kicap je...buat terkejut je.....ingatkan susah sangat nak cari bahan tetapi semua bahan ada kat dapur...resepi ni saya ambil dari blog mamasya.. memang mudah sangat buatnya......


Inilah rupanya daging masak hitam.....

Sumber : dari dapur mamasya

Bahan2:
Daging (direbus dan dipotong nipis)
2 ulas bwg kecil (dihiris)
1 ulas bwg putih
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
kicap pekat
air asam jawa
kicap manis - saya tambah
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Bahan kisar:
2 biji bawang besar
1 inci halia
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili giling
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k ketumbar

Cara:
1.Panaskan minyak masak...tumis bahan hiris,bunga lawang dan kulit kayu manis....Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak....
2.Masukkan daging dan air...renehkan sehingga daging empuk...Masukkan kicap pekat,kicap manis,air asam jawa dan garam secukup rasa...Biarkan kuah agak pekat....

Selamat mencuba......


No comments:

Post a Comment