Saturday 15 March 2014

Congo bar........


Sudah lama sebenarnya nak buat congo bar ni.....bunyi nama macam pelik tetapi bahan-bahan yang diperlukan macam kita nak buat kek....tekstur congo bar ni macam brownies sebenarnya.......

Saya lebih suka dengan congo bar ni sebab kita boleh masukkan kekacang yang kita suka ke dalam adunan ni.....resepi ni saya perolehi dalam FB dan saya tidak pasti empunya asal resepi yang sangat sedap dan mudah ni...terima kasih banyak-banyak kepada empunya resepi..... tetapi untuk sukatan coklat chips dan kekacang saya ikut sukatan sendiri je sbb menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur......untuk kekacang yang dimasukkan ke dalam adunan saya menggunakan almond nibs dan coklat chip.....kita juga boleh masukkan hirisan coklat ke dalam adunan.....ikut selera masing-masing......di sini saya sertakan resepi yang asal untuk rujukan kawan-kawan......

Resepi : (resepi asal dari fb shima maz)

Bahan-bahan :

315gm tepung gandum
2 1/2 st baking powder
1/2 st garam
150 gm butter
210gm gula perang 
3 biji telur
1 st esen vanilla
250gm coklat chip
1 cawan kacang pilihan (dipanggang)

Hiasan :
Hirisan badam dan coklat chips
Kismis (saya tambah)

Cara-cara :

1. Putar gula dengan butter hingga gebu.....
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla.......
3. Masukkan tepung yang telah di ayak....
4. Setelah sebati tuangkan kekacang dan coklat chips....Gaul sebati....
5. Masukkan ke dalam loyang yang dilapik dengan baking paper....
6. Taburkan kepingan badam,coklat chips dan kismis....
7. Bakar selama 30 minit dengan suhu 170......




Congo bar yang telah siap....

Makan congo bar ini dengan secawan teh panas memang sedap.....tak sempat nak posing cantik2 sebab congo bar ni saya bawa ke surau.....

SELAMAT MENCUBA.........

2 comments:

  1. Simple jer resepinya. Rajin dengan malas je. hihihi

    ReplyDelete
  2. Mmg senang sangat k.jie......hehehehe

    ReplyDelete